Cum ati decis sa va creati propriul blog?

duminică, 20 iunie 2010

Noaptea lunga a filmelor scurte

Daca ar fi sa aleg un cuvant prin care sa caracterizez intreg evenimentul, acela ar fi :interesant. A fost un eveniment urban, la limita dintre underground si mainstream. La inceput locul era plin de oameni, toti voluntarii erau ocupati, o galagie de fundal infernala aproape ca nu te lasa sa porti o discutie.
Odata cu proiectia primei pelicule salile au fost de-a dreptul pline, lumea statea in picioare, pe scari, pe unde apucau. Pe masura ce trecea timpul, salile se goleau. Evenimentul a durat toata seara, a inceput la ora 21:00 si a durat pana la ora 6:00. Din nefericire eu nu am putut sta pana la final, dar din spusele prietenului meu Calin, cel care m-a convins sa vin la festival, la final nu au fost decat 100 de oameni din cei 1200 prezenti la inceput. Banuiesc ca nu toata lumea poate sta treaza pana la ora 6:00, dar sa pleci de la ora 12, exact cand se difuzau cele mai bune filme, castigatoare la numeroase festivaluri de aceeasi tematica, denota lipsa de interes, lucru neasteptat din partea oamenilor la un eveniment semi-underground.
Au fost vizionate scurtmetraje din toata lumea, iar dupa parerea mea au avut mare succes cele de productie romaneasca : "Muzica in sange", "Nunta lui Oli", "Derby", "Colivia".
Personal recomand toate scurtmetrajele difuzate, mai ales amatorilor de asa ceva, iar pentru a va ajuta, aceste a fost programul cu filmele difuzate la eveniment:

21:00 Filme Open UP:
Cum trece timpul/ Comme le temps passe – Franta, 2009, r. Cathy Verney
La 30 si ceva de ani, parizianul Baptiste, impreuna cu sotia, viziteaza un cuplu de prieteni cu care nu s-au vazut de multi ani. Prilej de trecere in revista a amintirilor, dar si a alegerilor de viata foarte diferite. Filmul a castigat premiul publicului la Clermont-Ferrand, cel mai prestigios festival de scurtmetraje din lume.
Nunta lui Oli – Romania, 2009, r. Tudor Jurgiu
In bucataria lui din București, Dorel se pregatește pentru ce pare a fi o petrecere. De fapt, este vorba de nunta fiului sau, care are loc in SUA. Cum e sa fii invitat la nunta prin webcam?
Logorama - Franta, 2009, r. Hervé de Crecy , H5, François Alaux , Ludovic Houplain
Curse de masini printre animale salbatice si o teribila si complicata criza a ostaticilor… Animatie castigatoare la Oscar.

22:30 Filme Warm UP:
Incident la o banca / Händelse vid bank – Suedia, 2010, r. Ruben Östlund
O reconstructie detaliata si foarte amuzanta a unui fals jaf armat la banca. Trofeul Ursul de Aur pentru scurtmetraj.
Frumoasa din Padurea Adormita a bunicii /Granny O’Grimm’s Sleeping Beauty – Irlanda, 2008, r. Nicky Phelan
Bunica povesteste „Frumosa din Padurea Adormita” din perspectiva zanei batrane, pe care n-a invitat-o nimeni la botez. O face oare din razbunare? Nominalizat la Oscar, categoria animatie.
Muzica in sange – Romania, 2010, r. Alexandru Mavrodineanu
O auditie la un faimos producator de manele; tatal si fiul sunt aproape de visul lor. Lucrurile nu merg insa asa cum se asteptau, dar, uneori, fericirea vine de unde nu te astepti. Cu Andi Vasluianu si Dorotheea Petre. Nominalizat la Clermont-Ferrand 2010.
Wallace&Gromit: A Matter of Loaf and Death – Marea Britanie, 2008, r. Nick Park
Mica afacere a lui Wallace si Gromit e in pericol atunci cand un ucigas misterios ameninta toate brutariile din oras. Animatie castigatoare la Premiile BAFTA.

23:50 Filme Winners UP:
Noii Locatari /The New Tenents – SUA/Danemarca, 2009, r. Joachim Back
Un vecin indiscret, un traficant de droguri ce-ti ingheata sangele in vene si un sot ce flutura o arma. Noul lor apartament isi dezvaluie o istorie terifianta intr-un film amuzant, romantic, dar si inspaimantator. Castigator la Oscar, sectiunea fictiune.
Mic dejun la Paris/ French Roast – Franta, 2008, r. Fabrice O. Joubert
Un om de afaceri isi savureaza cafeaua intr-o cafenea pariziana si descopera ca i-a disparut portofelul. Nominalizat la Oscar, categoria animatie.
Derby - Romania, 2010, r. Paul Negoescu
Intr-o seara, Mircea isi aude fiica de 15 ani facand sex cu prietenul ei in camera alaturata.
Film nominalizat la Festivalul de la Berlin.
In loc de Abracadabra/ Instead of Abracadabra – Suedia, 2009, r. Patrik Eklund
Tomas e cam batran pentru a locui cu parintii, dar visul sau de a deveni magician nu-i da alta sansa. Nominalizat la Oscar, categoria fictiune.

01:10 Filme invitate: TIFF 2010, sectiunea Umbre

02:00 Filme Cheer UP:
Hayerida (The Descent) – Israel, 2009, r. Shai Miedzinski
O familie cauta o piatra. O piatra ce ar putea deveni piatra funerara a fiului lor. Cautarea se transforma intr-o aventura. Castigator al Ursului de Argint.
Doamna si Coasa/ The Lady and the Reaper – Spania, 2009, r. Javier Recio Gracia
O doamna batrana si simpatica isi astepta moartea pentru a-l reintalni pe sotul pierdut. Dar, cand vine vremea, un doctor arogant tine sa-i salveze viata cu orice pret. Animatie nominalizata la Oscar.
Colivia - Romania/Olanda, 2009, r. Adrian Sitaru
Cina. Mama si tata mananca, in timp ce fiul isi face aparitia cu un porumbel ranit in brate. Va gasi baiatul intelegere la ai lui? Filmul a castigat premiul DAAD Short Film Prize la Berlin.
Pestisorul de Aur/ Miracle Fish – Australia, 2009, r. Luke Doolan
La aniversarea celor 8 ani, Joe isi doreste ca toti oamenii din lume sa dispara. E posibil ca visul lui sa fi devenit realitate? Fictiune nominalizata la Oscar.

03:30 Filme invitate: Best of Anim’est 2009

04:30 Filme Waking UP:
Septembrie/ September – Marea Britanie, 2008, r. Stewart le Maréchal, Esther May Campbell
Intr-un colt uitat de lume, Marvin are o viata trista. Aparitia unui adolescent extraordinar ii schimba insa complet viata. Castigator BAFTA.
Usa/ The Door - Irlanda/Ucraina, 2008, r. Juanita Wilson
Un barbat si familia sa au de-a face cu teribilele urmari ale dezastrului de la Chernobyl. Nominalizat la Oscar, categoria fictiune.
Venus si eu / Venus vs Me – Belgia, 2009, r. Nathalie Teirlinck
Marie are 12 ani, dar inca nu se poate desprinde de copilarie. Cand mama i-l prezinta pe noul sau iubit, fata incearca cu disperare s-o recastige numai pentru ea. Scurtmetrajul a obtinut premiul Academiei Europene de Film.

Un comentariu:

  1. vad ca a luat ceva culoare si diversitate blogul.


    ma injur si acum ca am pierdut asta

    RăspundețiȘtergere